Μελέτη περίπτωσης για έργα πολιτισμού - Το Μουσείο Ναός της Αντιβουνιώτισσας

antivouniotissamuseumΤαυτότητα πελάτη
O ναός αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο «Κυρά Αντιβουνιώτισσα», αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας και βρισκόταν ήδη σε λειτουργία  από τον 15ο αιώνα. Είναι το αρχαιότερο, πληρέστερο   και  καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα «Επτανησιακής Βασιλικής». Μετά τις αναστηλωτικές επεμβάσεις στο μνημείο τα έτη 1984, 1994 και 1999-2000 καθώς  και την ολοκλήρωση του μουσειολογικού προγράμματος, στην Αντιβουνιώτισσα εκτίθεται μόνιμα πλούσια και σημαντική συλλογή φορητών εικόνων και κειμηλίων. Η συλλογή περιλαμβάνει σημαντικά έργα επωνύμων και ανωνύμων καλλιτεχνών, από τον 15ο αιώνα έως και τον 20ο αιώνα και αντιπροσωπεύει  πλήρως έξι αιώνες   θρησκευτικής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας στην Κέρκυρα αλλά και  τα Επτάνησα. Είναι τιμώμενο μουσείο από το ελληνικό τμήμα ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου 2010 που είχε θέμα «Μουσεία για την αρμονική συνύπαρξη».

Τι ζητήθηκε από εμάς
Σκοπός της Lifehacker ήταν να μεταφέρει ένα βιβλίο σε μία ιστοσελίδα. Ουσιαστικά να φτιάξει μία ιστοσελίδα οδηγό του μουσείου και ταυτόχρονα να μεταφέρει ένα εξαιρετικό τρίγλωσσο βιβλίο για μουσείο-ναό στο διαδίκτυο. Στην εξαιρετική συνεργασία με τον επιστημονικό υπεύθυνο του μουσείου Δρ. Σταμάτιο Θ. Χονδρογιάννη, αρχαιολόγο ο στόχος αυτός έγινε πραγματικότητα και εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει χωρίς αλλαγές ένα έργο που μπορούμε να δείχνουμε με περηφάνια.

Πως μπορούμε να εργαστούμε μαζί για τον πολιτισμό και την τέχνη
Μέσα από μία υπερδεκαετή πορεία στο χώρο του πολιτισμού ως Υπεύθυνος Πληροφορικής σε ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της χώρας ο Μάκης Παναγιωτίδης γνωρίζει τις σωστές ερωτήσεις που αποτελούν προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο έργο πολιτισμού. Τι χρειάζεται να προβάλουμε, τι πρέπει να αποφύγουμε, πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους επισκέπτες ενός πολιτισμικού site και αν μπορούμε τελικά να εξάγουμε την ταυτότητα μας ως “πολιτισμικό προϊόν”.

Αν επιθυμείτε και εσείς ιστοσελίδα ή ηλεκτρονικό κατάστημα για το μουσείο ή τον πολιτιστικό σας οργανισμό υπάρχουν διάφορες λύσεις. Η καλή συνταγή βρίσκεται στο επιτυχημένο culture marketing mix. Εμείς μπορούμε:

- Να σας προτείνουμε πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό που θα εμβαθύνει την οπτική σας για την προβολή της πολιτισμικής σας ταυτότητας στοδιαδίκτυο.
- Να προάγουμε τις πωλήσεις του πωλητηρίου σας στο διαδίκτυο σε Ελλάδα και εξωτερικό.
- Να σας βοηθήσουμε στην συμπλήρωση και συγγραφή πολιτισμικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Να σας φέρουμε σε επαφή με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο όπως αρχαιολόγους, μουσειολόγους και άτομα που ασχολούνται με τον πολιτισμό και έχουν υπομονή, παρατηρητικότητα, καλή οργάνωση και μεθοδικότητα.
- Να συνεργαστούμε ως μέρος μίας μεγαλύτερης ομάδας με στοχοθεσία και project management.
- Να δημιουργήσουμε καμπάνιες σε δημοφιλή δίκτυα διαφημίσεων όπως το Google AdWords με μοντέλα CPC αλλά και το Facebook.
- Να σας βοηθήσουμε στην προώθηση της ταυτότητάς σας στα πιο δημοφιλή site για τον πολιτισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό.
- Να υλοποιήσουμε δυναμικό SEO για να βρίσκουν οι επισκέπτες σας το μουσείο σας από το διαδίκτυο.
- Να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο UI (User Interface) δλδ σε ένα ευκολόχρηστο περιβάλλον για τον επισκέπτη ώστε να απολαμβάνει την πλοήγησή του στο site / eshop.
- Να υλοποιήσουμε καμπάνιες μάρκετινγκ με δημοφιλή newsletter agents όπως το Mailchimp για να προάγουμε την επικοινωνία σας.
- Να πραγματοποιήσουμε διαδικτυακή έρευνα αγοράς στη διεθνή κοινότητα πριν προχωρήσουμε σε ενέργειες και να συζητήσουμε μαζί σας.
- Να συγγράψουμε εξαιρετικό κείμενο με τεχνικές web copywriting.

 

Επισκεφθείτε το www.antivouniotissamuseum.gr


....είπαν για τη συνεργασία μας στον πολιτισμό

Ο Μάκης Παναγιωτίδης υπήρξε υπεύθυνος πληροφορικής του ΑΜΘ. Συνδυάζει τον επαγγελματισμό με άριστες γνώσεις στον τομέα της πληροφορικής. Διεκπεραιώνει με ταχύτητα και ευστοχία τα έργα που του ανατίθενται. Επιπλέον, διαθέτει εφευρετικότητα, καθώς και την άνεση να κατανοεί ακριβώς τις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε έργου που σχετίζεται με τον πολιτισμό. Αυτή η δημιουργική διάθεση και η αντίληψη των ιδιαιτεροτήτων στο χώρο του πολιτισμού, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και στην εργασιακή του πορεία ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Κατερίνα Ρωμιοπούλου
Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Υπ. Πολιτισμού
Μετά μεγάλης χαράς εκφράζω με αυτό το μήνυμα την απόλυτη ικανοποίησή μου για την πολύχρονη συνεργασία μας σε πολλά επίπεδα και σε διάφορους τομείς που αφορούν στην πληροφορική. Επί πολλά χρόνια είχες αναλάβει την υπεύθυνη θέση της διαχείρισης του κεντρικού server του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μέσα από το οποίο διακινούνταν και αποθηκεύονταν όλα τα πολύτιμα δεδομένα και τα αρχεία σχετικά με τις αρχαιότητες και τις δραστηριότητες του ΑΜΘ. Είχες μία τεράστια ευθύνη, σχετική με την ορθή διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ΑΜΘ, περιουσίας του Δημοσίου και του Ελληνικού Κράτους. Βρισκόσουν με προθυμία δίπλα σε κάθε σχετικό πρόβλημα ή βλάβη που αφορούσε το  περίπλοκο σύστημά της ηλεκτρονικής διαχείρισης των επιμέρους μονάδων των υπολογιστών. Είχες στην πλήρη ευθύνη σου την ορθή λειτουργία όλων των πληροφορικών συστημάτων των μόνιμων εκθέσεων του ΑΜΘ και συνεργάστηκες άψογα με το ΙΤΕ για την εγκατάσταση και παρακολούθηση των ψηφιακών εφαρμογών της πρωτοποριακής έκθεσης "Η Μακεδονία από τις ψηφίδες στα pixels". Αποτελούσες την ψυχή όλων των εκτός ωραρίου εκδηλώσεων του ΑΜΘ, έχοντας στην ευθύνη σου τη ψηφιακή καταγραφή των δράσεών μας και αρχειοθετώντας τες. Παράλληλα, ήσουν υπεύθυνος για κάθε είδους προμήθεια και αγορά που σχετίζονταν με τους υπολογιστές και τα άλλα ψηφιακά συστήματα του ΑΜΘ, εργασία που επιτέλεσες με εντιμότητα και συνέπεια. Ανέλαβες κατά καιρούς και πολλά άλλα καθήκοντα σχετικά με την πληροφορική, ων ουκ έστι αριθμός και για αυτό δύσκολο να απαριθμηθούν σε μία επιστολή. Στη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας σου στο ΑΜΘ συνεργάστηκες με υποδειγματικό τρόπο με όλους τους εργαζόμενους στο ΑΜΘ και με τους εξωτερικούς συνεργάτες. Έφερνες πάντοτε με επιτυχία και άμεση αποτελεσματικότητα ό,τι αναλάμβανες. Επεδείκνυες φιλοτιμία, προθυμία, ευγένεια και συνεργατικότητα με όλους και για όλα. Αντιμετώπιζες με γνώση και απαράμιλλο χιούμορ όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Από τη μακρόχρονη συνεργασία μας μόνο επαίνους έχεις να λαβαίνεις και ένα από καρδιάς ευχαριστώ για ό,τι πρόσφερες σε μία δημόσια υπηρεσία, τα οποία είναι πολύ περισσότερα από τις συμβατικές υποχρεώσεις ενός εργαζόμενου και χαμηλά αμοιβόμενου επί συμβάσει υπαλλήλου.
Πολυξένη Αδάμ-Βελένη
Αρχαιολόγος/θεατρολόγος
Προϊσταμένη Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Ο Μάκης Παναγιωτίδης διακρίνεται για το ήθος και την ποιότητα της δουλειάς του. Αντιμετωπίζει τους συνεργάτες του με σεβασμό και ειλικρίνεια και δίνει τον καλύτερο εαυτό του για να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και στην εκπόνηση προτάσεων για τη βελτίωση κάθε project που σχεδιάζεται. Είναι αξιόπιστος και συνεπής, επινοητικός και υπεύθυνος, γι' αυτό και είναι πολύτιμος συνεργάτης. Ο επαγγελματισμός του αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή έκβαση των εργασιών που αναλαμβάνει.
Στυλιάνα Γκαλινίκη
Αρχαιολόγος
Μόνο καλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε για τον Μάκη Παναγιωτίδη που κατασκεύασε την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα apan.gr. Η συνεργασία μας μαζί του ήταν παραπάνω από καλή: ήταν άριστη. Αντιμετώπισε με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και συνέπεια καθετί που του ζητήθηκε και μας κατεύθυνε στις βέλτιστες επιλογές, επιλύοντας θέματα που άλλοι αδυνατούσαν. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων είναι πάντα διαθέσιμος και ανταποκρίνεται σε κάθε πρόβλημά μας με προθυμία και ευγένεια. Τον ευχαριστούμε θερμά! Είναι χαρά να συνεργάζεται κανείς με συνεπείς επαγγελματίες που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενό τους, αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον κάθε περίπτωση και προσφέρουν την τόσο πολύτιμη σιγουριά ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν όποτε έχεις μια απορία, ή χρειαστείς μια προσθήκη, κάποια βελτίωση.
 

Μαριάννα Κορομηλά
Υπεύθυνη του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα

Εξαιρετική συνεργασία, με συνέπεια, επαγγελματισμό και αμεσότητα. Και το τελικό αποτέλεσμα ολοκληρωμένο και καλαίσθητο. Η συνεργασία μου με τον Μάκη Παναγιωτίδη ήταν και σίγουρα θα παραμείνει και στο μέλλον μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία.
Θεόδωρος Παπακώστας
Αρχαιολόγος
Ο κ. Παναγιωτίδης είναι εξαίρετος γνώστης όλων των θεμάτων που αφορούν πληροφορική, διαδίκτυο και προγραμματισμό. Έχει πολύ καλό χαρακτήρα, είναι συνεργάσιμος, ευγενικός, επινοητικός και αποτελεσματικός. Η συνεργασία μαζί του έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.
Λιάνα Στεφανή
Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Η συνεργασία μου με τον κ. Παναγιωτίδη υπήρξε εξαιρετική. Είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικός, γνώστης του αντικειμένου, ταχύτατος και πολύ πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να επιλύσει απρόοπτα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει, επίσης, άριστες σχέσεις τόσο με τους συναδέλφους όσο και με τους συνεργάτες του Μουσείου. Ευγενέστατος αλλά και με χιούμορ που αποφορτίζει το καθημερινό στρες της ιδιαιτέρως απαιτητικής εργασίας του γραφείου μας με το οποίο ο κ. Παναγιωτίδης είχε πολύ στενή συνεργασία σε όλη τη διάρκεια της απασχόλησής του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Εν κατακλείδι, ο κ. Παναγιωτίδης υπήρξε ένας άριστος συνεργάτης, τόσο σε επίπεδο επαγγελματικής απόδοσης όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα, που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Βασιλική Τσιταγιάννη
Μόνιμη δημόσιος υπάλληλος στο ΑΜΘ, Κλάδος ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού
Ο κ. Παναγιωτίδης είναι εξαιρετικός συνεργάτης και επαγγελματίας! Διακρίνεται τόσο για την ποιότητα της δουλειάς του, όσο και για την ταχύτητα με την οποία την διεκπεραιώνει. Είναι ικανός να δώσει λύσεις σε ζητήματα που άλλοι αδυνατούν.
Ευμορφία Τσιαμάγκα
Μουσειοπαιδαγωγός
Άμεση ανταπόκριση σε κάθε πρόβλημα και άμεση λύση σε αυτό. Άψογος σε όλα.
Θωμάς Λιόλιος
Λογιστής