Μελέτη περίπτωσης για έργα πολιτισμού - Η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα

apanΤαυτότητα πελάτη
…τον Αύγουστο του 1985, μία μικρή ομάδα φίλων αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο κοινής δραστηριότητας και επικοινωνίας, υιοθέτησε αυτόν τον γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο όρο. Το «Πανόραμα» περιέγραφε τις προθέσεις μας κι άφηνε να διαφανούν οι ελπίδες μας. Σε μια Αθήνα πού έχανε την κοινωνική διάσταση της πόλης και, κατ’ επέκταση, την αίσθηση του συνόλου, θελήσαμε να διατηρήσουμε εκείνο το ελάχιστο πού εξακολουθούσε να υπάρχει κι από αυτό να ξεκινήσουμε για να φτιάξουμε ένα ανοιχτό και λειτουργικό «στέκι», ένα φιλικό κέντρο στο πολιορκημένο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τι ζητήθηκε από εμάς
Σκοπός της Lifehacker ήταν μέσα από μία συνεργασία να μπορέσει να διαφανεί η πολιτιστική ταυτότητας αυτής της προσπάθειας. Η σχεδίαση έγινε με συνεχή εκλέπτυνση και εξαιρετική έμφαση ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Το mobile & pad design view ήταν απαραίτητη προϋπόθεση γιατί οι χρήστες της ιστοσελίδας προβάλουν το site στα νέα μέσα. Εκτός από τη σχεδίαση ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πλατφόρμα διαχείρισης. Η εισαγωγή κειμένων έπρεπε να είναι μία απλή διαδικασία και ιδιαίτερα παραμετροποίησημη. Οι διαχειριστές έπρεπε να μπορούν με απλό τρόπο να αλλάζουν μορφή στο site. Αυτό δεν είναι πάντα κάτι αυτονόητο. Το site της Πολιτιστικής Εταιρίας “Πανόραμα” αποκάλυψε προγραμματιστικά πάρα πολλές πτυχές που μπορεί να προσφέρει το δημοφιλές λογισμικό του Joomla! που πραγματικά μείναμε έκπληκτοι.

Πως μπορούμε να εργαστούμε μαζί για τον πολιτισμό και την τέχνη
Μέσα από μία υπερδεκαετή πορεία στο χώρο του πολιτισμού ως Υπεύθυνος Πληροφορικής σε ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της χώρας ο Μάκης Παναγιωτίδης γνωρίζει τις σωστές ερωτήσεις που αποτελούν προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο έργο πολιτισμού. Τι χρειάζεται να προβάλουμε, τι πρέπει να αποφύγουμε, πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους επισκέπτες ενός πολιτισμικού site και αν μπορούμε τελικά να εξάγουμε την ταυτότητα μας ως “πολιτισμικό προϊόν”.

Αν επιθυμείτε και εσείς ιστοσελίδα ή ηλεκτρονικό κατάστημα για το μουσείο ή τον πολιτιστικό σας οργανισμό υπάρχουν διάφορες λύσεις. Η καλή συνταγή βρίσκεται στο επιτυχημένο culture marketing mix. Εμείς μπορούμε:

- Να σας προτείνουμε πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό που θα εμβαθύνει την οπτική σας για την προβολή της πολιτισμικής σας ταυτότητας στοδιαδίκτυο.
- Να προάγουμε τις πωλήσεις του πωλητηρίου σας στο διαδίκτυο σε Ελλάδα και εξωτερικό.
- Να σας βοηθήσουμε στην συμπλήρωση και συγγραφή πολιτισμικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Να σας φέρουμε σε επαφή με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο όπως αρχαιολόγους, μουσειολόγους και άτομα που ασχολούνται με τον πολιτισμό και έχουν υπομονή, παρατηρητικότητα, καλή οργάνωση και μεθοδικότητα.
- Να συνεργαστούμε ως μέρος μίας μεγαλύτερης ομάδας με στοχοθεσία και project management.
- Να δημιουργήσουμε καμπάνιες σε δημοφιλή δίκτυα διαφημίσεων όπως το Google AdWords με μοντέλα CPC αλλά και το Facebook.
- Να σας βοηθήσουμε στην προώθηση της ταυτότητάς σας στα πιο δημοφιλή site για τον πολιτισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό.
- Να υλοποιήσουμε δυναμικό SEO για να βρίσκουν οι επισκέπτες σας το μουσείο σας από το διαδίκτυο.
- Να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο UI (User Interface) δλδ σε ένα ευκολόχρηστο περιβάλλον για τον επισκέπτη ώστε να απολαμβάνει την πλοήγησή του στο site / eshop.
- Να υλοποιήσουμε καμπάνιες μάρκετινγκ με δημοφιλή newsletter agents όπως το Mailchimp για να προάγουμε την επικοινωνία σας.
- Να πραγματοποιήσουμε διαδικτυακή έρευνα αγοράς στη διεθνή κοινότητα πριν προχωρήσουμε σε ενέργειες και να συζητήσουμε μαζί σας.
- Να συγγράψουμε εξαιρετικό κείμενο με τεχνικές web copywriting.

 

Επισκεφθείτε το www.apan.gr


....είπαν για τη συνεργασία μας στον πολιτισμό

Ο Μάκης Παναγιωτίδης υπήρξε υπεύθυνος πληροφορικής του ΑΜΘ. Συνδυάζει τον επαγγελματισμό με άριστες γνώσεις στον τομέα της πληροφορικής. Διεκπεραιώνει με ταχύτητα και ευστοχία τα έργα που του ανατίθενται. Επιπλέον, διαθέτει εφευρετικότητα, καθώς και την άνεση να κατανοεί ακριβώς τις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε έργου που σχετίζεται με τον πολιτισμό. Αυτή η δημιουργική διάθεση και η αντίληψη των ιδιαιτεροτήτων στο χώρο του πολιτισμού, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και στην εργασιακή του πορεία ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Κατερίνα Ρωμιοπούλου
Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Υπ. Πολιτισμού
Μετά μεγάλης χαράς εκφράζω με αυτό το μήνυμα την απόλυτη ικανοποίησή μου για την πολύχρονη συνεργασία μας σε πολλά επίπεδα και σε διάφορους τομείς που αφορούν στην πληροφορική. Επί πολλά χρόνια είχες αναλάβει την υπεύθυνη θέση της διαχείρισης του κεντρικού server του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μέσα από το οποίο διακινούνταν και αποθηκεύονταν όλα τα πολύτιμα δεδομένα και τα αρχεία σχετικά με τις αρχαιότητες και τις δραστηριότητες του ΑΜΘ. Είχες μία τεράστια ευθύνη, σχετική με την ορθή διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ΑΜΘ, περιουσίας του Δημοσίου και του Ελληνικού Κράτους. Βρισκόσουν με προθυμία δίπλα σε κάθε σχετικό πρόβλημα ή βλάβη που αφορούσε το  περίπλοκο σύστημά της ηλεκτρονικής διαχείρισης των επιμέρους μονάδων των υπολογιστών. Είχες στην πλήρη ευθύνη σου την ορθή λειτουργία όλων των πληροφορικών συστημάτων των μόνιμων εκθέσεων του ΑΜΘ και συνεργάστηκες άψογα με το ΙΤΕ για την εγκατάσταση και παρακολούθηση των ψηφιακών εφαρμογών της πρωτοποριακής έκθεσης "Η Μακεδονία από τις ψηφίδες στα pixels". Αποτελούσες την ψυχή όλων των εκτός ωραρίου εκδηλώσεων του ΑΜΘ, έχοντας στην ευθύνη σου τη ψηφιακή καταγραφή των δράσεών μας και αρχειοθετώντας τες. Παράλληλα, ήσουν υπεύθυνος για κάθε είδους προμήθεια και αγορά που σχετίζονταν με τους υπολογιστές και τα άλλα ψηφιακά συστήματα του ΑΜΘ, εργασία που επιτέλεσες με εντιμότητα και συνέπεια. Ανέλαβες κατά καιρούς και πολλά άλλα καθήκοντα σχετικά με την πληροφορική, ων ουκ έστι αριθμός και για αυτό δύσκολο να απαριθμηθούν σε μία επιστολή. Στη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας σου στο ΑΜΘ συνεργάστηκες με υποδειγματικό τρόπο με όλους τους εργαζόμενους στο ΑΜΘ και με τους εξωτερικούς συνεργάτες. Έφερνες πάντοτε με επιτυχία και άμεση αποτελεσματικότητα ό,τι αναλάμβανες. Επεδείκνυες φιλοτιμία, προθυμία, ευγένεια και συνεργατικότητα με όλους και για όλα. Αντιμετώπιζες με γνώση και απαράμιλλο χιούμορ όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Από τη μακρόχρονη συνεργασία μας μόνο επαίνους έχεις να λαβαίνεις και ένα από καρδιάς ευχαριστώ για ό,τι πρόσφερες σε μία δημόσια υπηρεσία, τα οποία είναι πολύ περισσότερα από τις συμβατικές υποχρεώσεις ενός εργαζόμενου και χαμηλά αμοιβόμενου επί συμβάσει υπαλλήλου.

Πολυξένη Αδάμ-Βελένη
Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς | Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Ο Μάκης Παναγιωτίδης διακρίνεται για το ήθος και την ποιότητα της δουλειάς του. Αντιμετωπίζει τους συνεργάτες του με σεβασμό και ειλικρίνεια και δίνει τον καλύτερο εαυτό του για να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και στην εκπόνηση προτάσεων για τη βελτίωση κάθε project που σχεδιάζεται. Είναι αξιόπιστος και συνεπής, επινοητικός και υπεύθυνος, γι' αυτό και είναι πολύτιμος συνεργάτης. Ο επαγγελματισμός του αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή έκβαση των εργασιών που αναλαμβάνει.
Στυλιάνα Γκαλινίκη
Αρχαιολόγος
Μόνο καλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε για τον Μάκη Παναγιωτίδη που κατασκεύασε την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα apan.gr. Η συνεργασία μας μαζί του ήταν παραπάνω από καλή: ήταν άριστη. Αντιμετώπισε με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και συνέπεια καθετί που του ζητήθηκε και μας κατεύθυνε στις βέλτιστες επιλογές, επιλύοντας θέματα που άλλοι αδυνατούσαν. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων είναι πάντα διαθέσιμος και ανταποκρίνεται σε κάθε πρόβλημά μας με προθυμία και ευγένεια. Τον ευχαριστούμε θερμά! Είναι χαρά να συνεργάζεται κανείς με συνεπείς επαγγελματίες που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενό τους, αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον κάθε περίπτωση και προσφέρουν την τόσο πολύτιμη σιγουριά ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν όποτε έχεις μια απορία, ή χρειαστείς μια προσθήκη, κάποια βελτίωση.
 

Μαριάννα Κορομηλά
Υπεύθυνη του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα

Εξαιρετική συνεργασία, με συνέπεια, επαγγελματισμό και αμεσότητα. Και το τελικό αποτέλεσμα ολοκληρωμένο και καλαίσθητο. Η συνεργασία μου με τον Μάκη Παναγιωτίδη ήταν και σίγουρα θα παραμείνει και στο μέλλον μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία.
Θεόδωρος Παπακώστας
Αρχαιολόγος
Η συνεργασία μου με τον κ. Παναγιωτίδη υπήρξε εξαιρετική. Είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικός, γνώστης του αντικειμένου, ταχύτατος και πολύ πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να επιλύσει απρόοπτα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει, επίσης, άριστες σχέσεις τόσο με τους συναδέλφους όσο και με τους συνεργάτες του Μουσείου. Ευγενέστατος αλλά και με χιούμορ που αποφορτίζει το καθημερινό στρες της ιδιαιτέρως απαιτητικής εργασίας του γραφείου μας με το οποίο ο κ. Παναγιωτίδης είχε πολύ στενή συνεργασία σε όλη τη διάρκεια της απασχόλησής του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Εν κατακλείδι, ο κ. Παναγιωτίδης υπήρξε ένας άριστος συνεργάτης, τόσο σε επίπεδο επαγγελματικής απόδοσης όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα, που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Βασιλική Τσιταγιάννη
Μόνιμη δημόσιος υπάλληλος στο ΑΜΘ, Κλάδος ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού
Ο κ. Παναγιωτίδης είναι εξαιρετικός συνεργάτης και επαγγελματίας! Διακρίνεται τόσο για την ποιότητα της δουλειάς του, όσο και για την ταχύτητα με την οποία την διεκπεραιώνει. Είναι ικανός να δώσει λύσεις σε ζητήματα που άλλοι αδυνατούν.
Ευμορφία Τσιαμάγκα
Μουσειοπαιδαγωγός
Άμεση ανταπόκριση σε κάθε πρόβλημα και άμεση λύση σε αυτό. Άψογος σε όλα.
Θωμάς Λιόλιος
Λογιστής