Mobiles Websites/Eshops. Αξίζει τον κόπο;

Mobiles Websites/Eshops. Αξίζει τον κόπο;

Mobile websiteς & γενικές κατευθύνσεις (να τρέχει και στο ipad);

Συμφωνώ ότι τα κινητά και τα pad (ebook readers ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τα) είναι η επόμενη μεγάλη τεχνολογία. Συμφωνώ ότι το διαδίκτυο θα καταστεί σύντομα άμεσα διασυνδεδεμένο με τα κινητά τηλέφωνα. Συμφωνώ επίσης ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον έξυπνα τηλέφωνα (smartphones).

Σε αυτό που δε συμφωνώ όμως είναι ότι αν αφοσιωθείτε στο mobile marketing έχετε να κερδίσετε κάτι ιδιαίτερο. Τουλάχιστον όσον αφορά την ελληνική αγορά και μία ήδη πιεσμένη αγορά.

Mobile websites & Ελλάδα (Γιατί όχι εμείς οι Έλληνες)

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν αναπτύσσουν ούτε γρήγορα δίκτυα GSM (με το 4G ακόμα να χωλαίνει) ούτε φθηνό τρόπο πρόσβασης η εποχή εκείνη θα αργήσει. Επίσης η μεγάλη ασυμβατότητα της κάθε πλατφόρμας (πχ os,android,rim) δλδ η έλλειψη ανοιχτών προτύπων (κάτι πάει να γίνει με την HTML5) καθιστούν το θέμα γενικότερα ακανθώδες.

Mobile Websites & Δυνατότητες

Πολλοί γνωρίζουν ότι και τα κινητά έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω για αυτό. Η πολυπλοκότητα του προγραμματισμού και το κόστος ενός τέτοιου έργου μάλλον είναι κάτι που απογοητεύει πολλούς και δεν μπορούν να προχωρήσουν. Υπάρχουν όμως λύσεις σήμερα;

Η απάντηση είναι απλή. ΝΑΙ υπάρχουν.
Οικονομικές λύσεις; ΟΧΙ δεν υπάρχουν.

Σήμερα υπάρχουν τρεις κύριες λύσεις για να "δει" ένας επισκέπτης το site σας μέσω κινητού ή γενικά ενός smartphone, tablet pc κλπ. και παρατίθενται κατά σειρά πολυπλοκότητας –που μεταφράζεται σε οικονομική δαπάνη όπως καταλαβαίνετε-.

Πρώτη λύση: Να φαίνεται απλά η desktop version. Η υλοποίηση αυτή δεν είναι δύσκολη αφού το μόνο που κάνει ο προγραμματιστής είναι να καθορίσει από τον κώδικα της ιστοσελίδας να μην υπάρχουν περίεργα καλούδια που να απαγορεύουν κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα αν έχετε flash application που δεν τρέχουν σε ορισμένα mobile OS (πχ η apple δεν υποστηρίζει καθόλου flash σε καμία από τις συσκευές που διαθέτει) θα πρέπει να ξαναγραφούν (για παράδειγμα σε HTML 5).

Δεύτερη λύση: Να γίνει μία mobile version του site με όσο το δυνατό συγγενή λειτουργικότητα με την έκδοση του site (desktop version) που φαίνεται στην οθόνη του επιτραπέζιου υπολογιστή σας.

Τρίτη λύση: Να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο mobile app δηλαδή μία εφαρμογή που θα εκτελείται σε διάφορες πλατφόρμες κινητών όπως:

Apple Apps
Google Android
Blackberry Apps
Nokia Ovi
Μάλλον η τελευταία λύση είναι και η πλέον δαπανηρή και απαιτεί εκτός όλων μία ιδιαίτερη και συνεχή υποστήριξη. Συνιστάται βέβαια μόνο για μεγάλους ομίλους, δημοσιογραφικά δίκτυα ή εταιρίες mobile developing που αυτοδιαφημίζονται με το λογισμικό τους.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Ίσως από τα ειδικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να έχει η “mobile έκδοση» της ιστοσελίδας σας είναι:

Α. Συγκεκριμένο subdomain αποκλειστικά για την mobile version (πχ m.mydomainname.el)
Β. Βελτιωμένα ειδικά γραφικά για αυτή την έκδοση (ώστε να κατεβαίνουν σχετικά γρήγορα).
Γ. Ειδικά χαρακτηριστικά σχεδίασης για φόρμες αποστολής (κουμπιά κλπ).
Δ. Έλεγχος για συμβατότητα όλων των εφαρμογών πριν φτάσουμε στην mobile version.
Ε. Δυνατότητα για τηλεφωνικές κλήσεις από πεδία τηλεφώνων.
Ζ. Διαστασιολόγιο. Ειδικές διαστάσεις για μενού επιλογών κλπ.
Η. Έλεγχος για χρήση πρόσθετων flash που πρέπει να μετατραπούν σε HTML5 (εάν είναι εφικτό). Αν για παράδειγμα θέλετε να τρέχουν video δεν γίνεται χωρίς χρήση HTML5.
Θ. Έλεγχος για ειδικές εφαρμογές ή interfaces που μπορεί να εξυπηρετούν τον χρήστη (πχ τεχνολογίες kinect που θα ενσωματωθούν σε νέες συσκευές).

Mobile Websites. Αξίζει τον κόπο να κάνετε το website σας mobile;

Ωραία τεχνολογικά είναι εφικτό. Στην Ελλάδα όμως αξίζει τον κόπο; Η απάντηση είναι σχετική. Βάσει στατιστικών κρίνω πως δεν είναι εποχή για να επενδύσετε σε εφαρμογές mobile αν δεν έχετε υψηλή επισκεψιμότητα. Και υψηλή επισκεψιμότητα δεν είναι 2.000 με 3.000 μοναδικοί επισκέπτες το μήνα. Είναι τουλάχιστον πάνω από 10.000 επισκέπτες/μήνα.

Τι είναι το SWOT Analysis και γιατί χρειάζεται στη...
Twitter. Microbloggers όλου του κόσμου ενωθείτε!