Για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε τα πάντα για την αναβάθμιση ιστοσελίδων και eshop εδώ θα βρείτε έναν συνολικό οδηγό που καλύπτει όλους τους λόγους που εξηγούν γιατί αυτή η αναβάθμιση είναι απαραίτητη.

Η ιστορία

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον παλιό καλό καιρό (περίπου 30 χρόνια πριν) υπήρχαν μόνο αρχεία ιστοσελίδων. Για να δημοσιεύσεις μια ιστοσελίδα αρκούσε να γνωρίζεις μία γλώσσα οδηγιών την HTML. Με τις οδηγίες αυτές  δημιουργούσες ένα αρχείο, το ανέβαζες στο διαδίκτυο με κάποιο πρόγραμμα έδινες στο φίλο σου τη διεύθυνση URL (πχ www….) και αυτό ήταν όλο. Μετά από χρόνια βγήκε το Google και έκανε τη διαδικασία εύρεσης μιας ιστοσελίδας πιο απλή υπόθεση.

Η ανάγκη για περισσότερα
Σε λίγο καιρό προστέθηκαν και εικόνες ενώ κάποια χρόνια αργότερα ήρθε το video και έτσι …το γλυκό έδεσε. Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα καθώς στην ιστορία των ιστοσελίδων έρχονται να προστεθούν οι βάσεις δεδομένων και τα δυναμικά αρχεία αυτό που πολλοί γνωρίζετε ως δυναμικές ιστοσελίδες. Η ανάγκη να έχουμε περισσότερες σελίδες και μάλιστα να δημιουργούνται από απλούς χρήστες και όχι από προγραμματιστές οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας λογισμικού γνωστά ως CMS (Content Management Systems ή Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου). Τα πιο γνωστά λογισμικά CMS σήμερα είναι το WordPress, Joomla, Drupal. Η αναβάθμιση λοιπόν των ιστοσελίδων και eshop έγινε πλέον επιτακτική ανάγκη.

Τα λογισμικά αυτά συνήθως αποτελούνται από ένα κεντρικό πυρήνα (Core) δηλαδή το κυρίως λογισμικό CMS ενώ μπορούμε να επεκτείνουμε τη λειτουργικότητά τους με πρόσθετα λογισμικά γνωστά ως plugins, components, modules,  extensions  ή όπως αλλιώς θέλει να τα αναφέρει η κάθε Κοινότητα Λογισμικού. Σίγουρα αν και μπορούμε να επεκτείνουμε τη λειτουργικότητα με δικό μας κώδικα δεν είναι πάντα και η καλύτερη λύση αφού εκτός από τη συγγραφή υπάρχει και η … συντήρηση αυτού του κώδικα.

Η ανάγκη για αναβάθμιση ιστοσελίδων και eshop
Μαζί όμως με την ανάπτυξη στον τομέα του λογισμικού ήρθε και η αύξηση στην πολυπλοκότητα. Η αύξηση της πολυπλοκότητας επέφερε την ευπάθεια στα συστήματα και έτσι πλέον σήμερα θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλεια των ιστοσελίδων η ανανέωση του λογισμικού CMS (Core+Modules+Extensions+Plugins+Components κλπ).
Γιατί απαιτείται πλέον η αναβάθμιση ιστοσελίδων και eshop; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η αναβάθμιση ενός website ή ενός eshop είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή. Είναι επιτακτικά αναγκαία. Δείτε μερικούς από αυτούς:

  • Νέες εκδόσεις λογισμικού ιστοσελίδων CMS και λογισμικού Eshop επιδιορθώνουν προβλήματα ασφαλείας παλαιότερων εκδόσεων
  • Νέα πλουσιότερα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα η εύκολη προβολή σε smartphones και tablet.
  • Καλύτερη διαχείριση από τις παλαιότερες εκδόσεις
  • Βελτίωση κώδικα για καλύτερη προώθηση SEO για το Google και άλλες μηχανές αναζήτησης.
  • Περισσότερη σταθερότητα του λογισμικού σε αναβαθμίσεις ή προσαρμογές από τον διαχειριστή
  • Περισσότερα εργαλεία πελατοκεντρικού χαρακτήρα με στόχο καλύτερο μάρκετινγκ (κυρίως στα λογισμικά eshop)
  • Πολλές βελτιώσεις σε υποστήριξη για κινητά
  • Καλύτερα εργαλεία πρόσθετης λειτουργικότητας (components κλπ)
  • Καλύτερη στατιστική παρακολούθηση
  • Βελτίωση κώδικα για συμβατότητα με νέες εκδόσεις και χαρακτηριστικά της παγκόσμιας τυποποίησης για τον ιστό (W3C) όπως για παράδειγμα τυποποίηση για web browsers (πχ Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera, Edge Browser κλπ)

Τι είναι το Update και τι το Upgrade μιας ιστοσελίδας ή eshop;
Συνήθως με τον όρο update εννοούμε την αναβάθμιση ιστοσελίδων και eshop σε μία κοντινή-συγγενή έκδοση πχ από την έκδοση 2.4.5 στην 2.4.6. Αντίθετα με την έκδοση upgrade τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Η αναβάθμιση εδώ γίνεται από έκδοση 2 σε έκδοση 3 ή 4. Ουσιαστικά μιλάμε για μετάβαση του λογισμικού σε νέο πυρήνα (core) του online λογισμικού CMS.

Πως πραγματοποιούμε αναβάθμισης της ιστοσελίδας σας WordPress ή του Eshop σας σε WooCommerce;
Μέθοδος One Click  (Αναβάθμιση με ένα κλικ ή One Click Update/One Click Upgrade)
Σίγουρα εμείς δεν κάνουμε αναβαθμίσεις με ένα κλικ. Η διαδικασία για την αναβάθμιση ιστοσελίδων και eshop δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με ένα κλικ. Αν και υπάρχουν πολλά εργαλεία που υπόσχονται κάτι τέτοιο το πιο πιθανό είναι ότι αν το επιχειρήσετε θα θέσετε σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα της ιστοσελίδας/ eshop. Τέτοια εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σχετική ασφάλεια μόνο σε περιπτώσεις όπου το website ή eshop δεν έχει κανένα πρόσθετο και έχει 2-3 σελίδες. Σίγουρα μπορείτε να το δοκιμάσετε με δική σας ευθύνη!

Μέθοδος Αναβάθμισης Lifehacker®.
Η δική μας μέθοδος για την αναβάθμιση ιστοσελίδων και eshop περιλαμβάνει δημιουργία ειδικής έκδοσης development μέχρι το site/eshop να αναβαθμιστεί. Η ενδιάμεση αυτή έκδοση βοηθά στην ταχύτερη και ασφαλέστερη διαδικασία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν υπάρχει συμβατότητα με πρόσθετα τρίτων κατασκευαστών. Έτσι δημιουργούμε development έκδοση την οποία ελέγχουμε εκτενώς για πιθανά προγραμματιστικά ή άλλα λάθη (πχ απεικόνισης σε συσκευές mobile). Αφού δημιουργήσουμε την ενδιάμεση έκδοση σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες κρατάμε ένα αντίγραφο του παλιού και “ανεβάζουμε στον αέρα” τη νέα έκδοση. Στο τέλος της διαδικασίας εισάγουμε εκ νέου όλα τα δεδομένα χρηστών, πελατών, παραγγελιών ή άλλων δεδομένων. Ο χρόνος αυτός συνήθως δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες αλλά σε μεγάλα eshop μπορεί να κρατήσει 2 ή περισσότερες ημέρες.

Χρησιμοποιείτε μια παλιά έκδοση της ιστοσελίδας σας και χρειάζεται αναβάθμιση; Είμαστε Experts στην αναβάθμιση ιστοσελίδων και eshop. Πιο συγκεκριμμένα στην αναβάθμιση ιστοσελίδων Joomla και Prestashop Eshop. Μετά από εκατοντάδες αναβαθμίσεις website και δεκάδες eshop μπορούμε να εγγυηθούμε την αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας Joomla από 1.5 σε 2.5 και 3.5 (ή αναβάθμιση joomla 1.6,1.7 σε 2.5 και 3.5) καθώς και αναβαθμίσεις του ηλεκτρονικού σας καταστήματος  Prestashop 1.4 / 1.5 και 1.6. Για την διασφάλιση της διαδικασίας απαιτούνται μόνο συμβατοί Joomla/Prestashop Servers σε Ελλάδα ή εξωτερικό.

Συνεργαζόμαστε με τις ομάδες που εξειδικεύονται χρόνια στην αναβάθμιση ιστοσελίδων Joomla και Prestashop eshop σε Ελλάδα και εξωτερικό και έτσι δε θα αντιμετωπίσετε ποτέ προβλήματα ασυμβατότητας σε εκδόσεις PHP / MySQL ή ασυμβατότητες.

Αν λοιπόν το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι η αναβάθμιση ιστοσελίδων και eshop μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο ιστοσελίδων και eshop.